Nefes egzersizlerinin yararları nelerdir?
Doğduğumuzda nefesimiz en doğal haliyle doğru olarak alınır. Bebekler nefes alırken, ağlarken, çığlık atarken çok doğru bir şekilde seslerini kullanırlar. Dikkat ettiyseniz bebeklerin ağlamaları çok yüksek güçte olmasına rağmen seslerinde kısılma olmaz. Çünkü doğru yerden nefes almakta ve seslerini doğu yerde tutmaktadırlar. Ancak yaş ilerlediğinde durum çoğunlukla değişmektedir. Farkında bile olmadan çocukluğumuzda doğru şekilde kullandığımız nefes alış bölgemizi değiştirip göğüs yani akciğerden alınan nefes haline getirmişizdir.
Akciğerlere aldığımız göğüs nefesini, diyafram adalesine doğru göndermek gerekir. Göğüs nefesi aldığımızda göğüs kafesimiz şişer ve omuzlarda yukarı doğru kalkar. Nasıl nefes aldığınızı bu açıdan incelemeniz önemlidir.
Diyafram kaburga kemiklerinin hemen altında midenin hemen üzerinde arkada sırtımıza kadar uzanan ince bölgedir. Biz nefesimizi alırken göğsün değil bu bölgelerin şişmesi gerekmektedir. Bu bölgeye alınan nefesle akciğerlere alınan nefesin farkı, diyafram nefesinin uzun süreli tutulabilme özelliği olmasıdır. İnsan vücudunu bir pet şişe gibi düşünmek gerekirse, suyun önce dibe doğru dolması gibi nefesi önce aşağıda diyafram bölgesine alıp sonra suyu ağır ağır boşaltır gibi nefesi de azar azar vermeyi öğrenmek gerekir.
Nefes egzersizlerinin faydaları, temelde vücuttaki tüm fonksiyonları kapsayacak düzeyde geniş bir etki alanına sahip! Fakat bunlardan günlük hayata yansımasıyla öne çıkanları sıralamak gerekirse;
- Spor verimini artırma,
- Yorgunluk hissinin önüne geçme,
- Panik atak, anksiyete, stres bozukluğu vb. psikolojik problemlerin fiziksel belirtilerini giderme,
- Uykuya dalmayı kolaylaştırma,
- Konsantrasyonu artırma vb. etkiler, nefes egzersizleri faydaları arasında sayılabiliyor.